Aleš Debeljak

ALEŠ DEBELJAK (1961–2016), slovenački pesnik, esejista, kritičar kulture i prevodilac. Rođen je u Ljubljani gde je završio studije komparativne književnosti i filozofije 1985. godine, da bi magistrirao (1989) i doktorirao (1993) u SAD iz sociologije kulture na Univerzitetu Sirakuza (Njujork). Tu je nekoliko godina radio kao predavač. Posle povratka u Ljubljanu, zaposlio se na Fakultetu za političke i društvene nauke, gde je jedno vreme kao redovni profesor (2004) bio i šef Odseka za studije kulture i religije. Za života je objavio devet zbirki poezije i trinaest knjiga eseja na slovenačkom, nekoliko antologija i prevod izabranih pesama Džona Ešberija. Mnoge od njih su prevođene ili pojedinačno ili u formi izbora na oko dvadeset svetskih jezika, najviše na engleski, uključujući i jezike bivše jugoslovenske države.

Dobitnik je nagrade Prešernovog sklada, Zlatne ptice, Kristala Vilenice i dva puta Jenkove nagrade, najznačajnije pesničke nagrade u Sloveniji, a od međunarodnih Miriam Lindberg Israel Poetry for Peace Prize (Tel Aviv), The Chiqu Poetry Prize (Tokio), The Hayden Carruth Poetry Prize i druge.

Bio je oženjen slovenačko-američkom spisateljicom Erikom Džonson Debeljak s kojom ima troje dece. Tragično je nastradao u saobraćajnoj nesreći 28. januara 2016. godine na vijaduktu Peračica nadomak Ljubljane.