Aleš Šteger

Aleš Šteger rođen je 1973. u Ptuju, živi u Ljubljani. Autor je brojnih knjiga poezije, romana i eseja, kao i nekoliko knjiga za mlade. Radi i kao urednik, prevodilac i pokretač umetničkih i kulturnih manifestacija. Spada među najprevođenije slovenačke autore. Njegovi radovi objavljeni su u međunarodno poznatim časopisima i novinama kao što su The Nev Iorker, Boston Reviev, Neue Zurcher Zeitung, Suddeutsche Zeitung, TLS i Lettre International. Bavarska akademija umetnosti ga je 2016. nagradila prestižnom Nagradom „Horst Bienek“ za poeziju, nazvavši ga „jednim od najoriginalnijih evropskih pesnika koji danas pišu“. Prevodi s nemačkog i španskog.

Alešov rad seže u različite oblasti umetničkog izražavanja. Godine 2017. njegova velika instalacija Piramida prognanih pesnika pojavila se na Međunarodnom bijenalu umetnosti Koči-Muziris u Indiji. Napisao je libreta za kompozitore Uroša Rojka i Vita Žuraja, a sarađivao s austrijskim kontrabasistom Peterom N. Gruberom, grupom Godalika i harmonikašem Juretom Torijem. Sarađivao je s vizuelnim umetnikom Dušanom Fišerom, a napisao je i tekstove za dokumentarac Pitera Zaka ​​Beiond Boundaries.

Godine 2012. započeo je projekat pod nazivom Vritten on Site. Svake godine pravi performanse na različitim mestima širom sveta. Prvi nastup Vritten on Site desio se u Ljubljani, a zatim u Fukušimi (Japan), Sijudad de Meksiku (Meksiko), Beogradu (Srbija), Kočiju (Indija), Solovki (Rusija), Šangaju (Kina), Baucenu (Nemačka), Santjagu de Komposteli (Španija) i u Magelanovom moreuzu (Čile).

Dobitnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima su: Nagrada slovenačkog sajma knjiga za najbolju prvu knjigu 1996. godine, Nagrada „Veronika“ za najbolju zbirku poezije 1998. godine, Nagradа „Rožanc“ za najbolju zbirku eseja 2007, Međunarodna nagrada „Pretnar“ 2021. godine, Međunarodna nagrada za poeziju „Književno žezlo“ koju dodeljuje Udruženje književnika Makedonije 2006. godine, Nagrada za najbolju prevedenu knjigu u SAD 2011. i nagrada Američkog udruženja nastavnika slovenskih i istočnoevropskih jezika u SAD 2011. godine, Nagrada „Horst Bienek“ 2016. godine, Nagrada za životno delo grada Ptuja 2017. godine, Nagrada „Alfred Koleric“ grada Graca 2021. godine.

Dobitnik je brojnih međunarodnih stipendija, među kojima su Akademie Schloss Solitude u Štutgartu (2001), stipendija Abraham Voursell fondacije u SAD (2002), DAAD Kunstler programa (2004), Recollets Paris (2009), Argauer Literaturhaus Lenzburg (2013), Villa Marguarite Jurcenar i Saint-Jans-Cappel u Francuskoj (2015), Landis & Gir Stiftung stipendija u Zugu, Švajcarska (2021. i 2022).

Od francuske države dobio je titulu Chevalier des Artes et Lettres. Član je Berlinske akademije umetnosti i nemačke Аkademije za jezik i književnost, dopisni član Bavarske akademije umetnosti i dopisni član Akademije nauka i književnosti u Majncu u Nemačkoj.

 

 

Foto: privatna arhiva