Boško Suvajdžić

Boško Suvajdžić je rođen 1965. u Draginju. Gimnaziju je učio u Šapcu. Magistrirao i doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Boško Suvajdžić je upravnik Katedre za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima (Filološki fakultet, Beograd) i zamenik upravnika Međunarodnog slavističkog centra (Filološki fakultet, Beograd). Predsednik je Upravnog odbora Vukove zadužbine. Na 15. Međunarodnom kongresu slavista koji je od 20. do 27. avgusta 2013. godine održan u Minsku, u Belorusiji, prof. dr Boško Suvajdžić je izabran za predsednika Međunarodnog komiteta slavista, najstarije i najuticajnije međunarodne naučno-stručne slavističke organizacije na svetu (2013–2018).

Boško Suvajdžić je prvi predsednik obnovljenog Udruženja folklorista Srbije (2014). Glavni je urednik Godišnjaka Katedre za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima (Filološki fakultet, Beograd) i član redakcija časopisa Anali Filološkog fakulteta (Filološki fakultet, Beograd), Književnost i jezik (Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, Beograd), kao i uredništva edicije Savremena srpska drama i časopisa Drama, koje izdaje Udruženje dramskih pisaca Srbije.

Boško Suvajdžić je objavio više naučnih monografija, antologija, studija, rasprava i prikaza u domaćoj i stranoj stručnoj periodici. Za knjigu Ilarion Ruvarac i narodna književnost dobio je nagradu Vukove zadužbine za nauku u 2007. godini, a za knjigu Pevač i tradicija nagradu „Mile Nedeljković“ za najbolju folklorističku knjigu u 2010. godini.

Boško Suvajdžić je publikovao zbirku pesama Soneti. Vatre (2013). U ediciji „Izabrane drame“ Udruženja dramskih pisaca Srbije izašla mu je knjiga izabranih drama Periteorion (2015). Za zbirku pesama Soneti. Vatre dobio je nagradu Zadužbine Veselina Lučića za najbolje književno ostvarenje nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu za 2014. godinu, a za zbirku Anima viva (2016) nagradu „Miroslav Antić“. Dobitnik je Nagrade „Zlatni beočug“ Kulturno-prosvetne zajednice Beograda za trajni doprinos kulturi Beograda (2016).