Ненад Милошевић добитник Награде „Бранко Миљковић“ за збирку Песме из лимба

Збирка песама „Песме из лимба“ аутора Ненада Милошевића, у издању Културног центра Новог Сада, овенчана је наградом „Бранко Миљковић“ за 2019. годину.

У образложењу жирија наведено је да је Ненад Милошевић написао убедљиву песничку књигу. „Доста дуго је, на Карверовом трагу, тежио детаљном опису појединих сегмената стварности. Сада је своју поезију деликатно уклопио у шире наративне структуре којима се евоцира лично и колективно сећање на прошле догађаје, и поставља питање о природи везе језика и стварности”, стоји у образложењу жирија за доделу награде којим је председавао Горан Максимовић, а чланови су били Драган Бошковић и Војислав Карановић. Жири констатује да суптилна иронија, испитивање граница (ауто)биографије и поезије, те дискурзивна песничка самосвест, чини књигу „Песме из лимба“ достојном певања Бранка Миљковића.

Награду „Бранко Миљковић“ додељује Град Ниш, а финансијски је подржава Министарство културе Србије. Милошевићу ће она бити уручена, како најављују у Нишком културном центру, током лета 2020. године.

Милошевић је рођен 1962. године у Земуну, и до сада је објавио седам збирки песама – „Поспаност“, „Умањења“, „Јурећи у рај“, „Места“, „Песме са Саве и Дунав“, „Time code” и „Воде и ветрови“. Приредио је Антологију новијег српског песништва „Из музеја шумова“, и објавио књигу микроесеја „Лутајућа планета“.