Књижевне коњушнице

О аутору: Draginja Ramadanski
Едиција: Џепни анаграм: есеји
ИСБН: 978-86-7931-891-6
Формат: мали
Писмо: ćirilica
Година издања: 2022.
Цена: 900 RSD

О књизи:

Као универзитетски рудар у надземним, земним, подземним и поднебесним просторима знања, Драгиња Рамадански промовише својствени одговор на мултицивилизацијски, мултикултуролошки, мултијезички, мултикњижевни, мултижанровски изазов, у некалкулантском ризику метода, стила, вредновања и композиције.

У овој књизи гносеолошка раван тумачења и рецепције у истој је равни у односу на слово, реч, језик, човека, народ, Бога. Кључни белег – срце које куца у чвору теорије и човекољубља, другости. Може ли се свевиђење победити најпре у себи, пре његовог претварања у свезнање и свеосећање? Коме ово питање и чему? Онима који попут ове ауторке стоје на преводницама између језика и културе, мишљења и убеђења, митова и цивилизације, сазвежђа и нарави, кардиналног и лирског, певљивог и научно проосећаног.

Када се чита ово штиво, нема пасуса у њему, у ком није нека откривалачка и опамећујућа мисао. Ова књига је достојанствен документ о могућности постојања уџбеника креативног читања. Оног које није само релаксирајући украс укуса, већ и подршка свакој авантури која у пртљагу има Људскост, Љубав, Веру, Знање и поверење у Радост. Своју и не само своју. Њен речник и врт њених феномена од Епоха до Здања, од стиха до топонима, од апокалипси до девојачких споменара, путовања и посвета, не поседују сигурносне камере. Преузмите мњењем, шапатом и душом неке од ових мисли Драгиње Рамадански. То неће бити крађа. Биће то усвајање проналазака који нису дефинитивност архивске прашине, већ брид суптилног инспирисања садржајне (само)потраге у васиони панмондијалне русистике, књижевности, филозофије песништва и поезије филозофије.

Радивој Шајтинац

  account_circle

  email

  mode_edit

  phone

  *Књигу шаљемо на вашу адресу коју сте унели у формулару при поруџбини.
  *Плаћање се врши поузећем.
  *На цену књиге се додаје цена поштарине.