„Ко изусти утешну реч, издајник је“

Едиција: Интеграли
ИСБН: 978-86-7931-890-9
Формат: 21 cm
Писмо: latinica
Година издања: 2022.
Цена: 1000 RSD

О књизи:

Приче у збирци „Ко изусти утешну реч, издајник је“ посвећене су Фрицу Бауеру, немачком Јеврејину, прогоњеном и мученом у концентраци­оном логору за време нацистичког режима, који је након ослобађања провео егзил у Данској, да би касније као тужилац учествовао у Франкфурт-Аушвиц судским процесима 1963. године. Трагично је окончао живот самоубиством. Александер Клуге жели да сачува успомену на Бауерово неуморно залагање за правду, посвећени рад, нагласивши да је личност коју „нико од подмлатка ове земље није заменио“.

Књига се састоји од 48 кратких прича које говоре о нацистичким злочи­нима, антисемитизму, као и различитим покушајима да се злочинима утекне. Приче су писане из разноврсних перспектива које укључују злочинце, жртве, посматраче, егзекуторе и њихове сараднике, чиме се читаоцу омо­гућава да свеобухватно разуме анатомију и структуру злочина, али се уједно ставља у ситуацију да осети емпатију са свим актерима без обзира на њихову позицију.

Нацистичка историја о којој Александер Клуге говори, сведочанство је, посматрано из Агамбенове перспективе, свођења човека на голи живот, на homo sacer. Та бруталност која своди људско постојање искључиво на телесну егзистенцију, лишену политичке и друштвене агесности, своди такође и смрт на један недостојанствен чин, при чему се не деградира живот већ и сама смрт. Зато је данас, кад су масовна убиства престала (да ли су?), важно читалачкој заједници открити Александера Клугеа. Клугеово дело позива нас да промишљамо не само прошлост већ и садашњост, не само историју, већ и природу злочина, да идентификујући се и са злочинцима и са жртвама разумемо да можемо бити и једно и друго.

Јелена Вукићевић

  account_circle

  email

  mode_edit

  phone

  *Књигу шаљемо на вашу адресу коју сте унели у формулару при поруџбини.
  *Плаћање се врши поузећем.
  *На цену књиге се додаје цена поштарине.