Музика воде

О аутору: Robert Krili
Едиција: Преведена поезија
ИСБН: ISBN 978-86-7931-887-9
Формат: велики
Писмо: latinica
Година издања: 2023.
Цена: 1500 RSD

О књизи:

Robert Krili bio je jedan od najuticajnijih i najplodnijih američkih pesnika 20. veka i važan predstavnik pesničke škole Blek Mauntin (Black Mountain) koja je svojim eksperimentalnim delovanjem pedesetih i šezdesetih godina otvorila novo poglavlje američke pesničke tradicije i jezika, te odnosa forme i sadržaja.

Krilijev izraz je autentičan i prepoznatljiv – sažet, asketski sveden, na momente sasvim čulan. Glavna poetska sredstva kojima se služio su eliptičnost, kondenzovanost, poigravanje sa sintaksom i gramatikom, kratak slobodan stih. Koristio je ironiju, mestimično i crni humor. Bio je majstor implicitnog, prećutnog, nedorečenog, tek nagoveštenog u jeziku, što predstavlja i veliki prevodilački izazov budući da je zadatak ne toliko preneti značenjski sloj, već i svojevrsnu sugestivnost i eluzivnost koje otvaraju rukavce višeznačnostima. U njegovoj poeziji latentno i potencijalno odnosi prevagu nad jednoznačnim. Veliku pažnju posvećivao je kako zvučnosti i rasporedu reči unutar stiha, tako i grafičkom rasporedu.

Kada su ga pitali da definiše „dobru“ pesmu, Robert Krili je rekao da je pesma „ono mesto na kojem smo konačno bezbedni“, kao i da „razumevanje nije nikakav preduslov“. Nije potrebno znati zašto. Boraviti na tom mestu je jedini preduslov.

Ovaj svet bi bio turoban kada bismo pisali samo „dobre“ pesme.

 (iz pogovora Ivane Maksić)

  account_circle

  email

  mode_edit

  phone

  *Књигу шаљемо на вашу адресу коју сте унели у формулару при поруџбини.
  *Плаћање се врши поузећем.
  *На цену књиге се додаје цена поштарине.