Пут у Лилипут

Едиција: Џепни анаграм: поезија
ИСБН: ISBN 978-86-7931-938-8
Формат: мали
Писмо: ćirilica
Година издања: 2022.
Цена: 500 RSD

О књизи:

Пета песникова књига Пут у Лилипут у себи тематски и мотивски сабира искуства и поступке књига насталих пре књиге Дунавска. Фрагменти, фрактали, фразе, слике и сцене из филмова, сликарства, књижевности, флоре, бајки, народне књижевности, биологије, слике премодерних заједница и савременог осећања света и живота граде песнички универзум у извесној мери комплекснији у односу на раније књиге.

            Крећући се слободно од дечје наивног, припростог, очуђујућег до узвишеног, озбиљног и пародичног гласа, наратор час звучи као Петко, а час као филозоф језика. То није невиност и непосредност Блејка или Витмена него пре Бекетовска лиризована немогућност објективизовања жеље у исказу. Ипак се радост надвија над тим светом, радост игре, песничког језика схваћеног као игра која ствара структуре које своје аналогије проналазе у дискурсу моћи, смрти, воље.

            Књига Пут у Лилипут је књига будних снова какву би можда волео Макс Ернст, сликар који је будан сањао. Она има елемената бајки, филма, фотографије, цртаног филма, стрипа, који би се можда допао и Кременку. У извесном смислу, она је каталог неоавангардне уметности, и сама збирка експеримената у поезији, а опет и лирска књига, књига смеха и суза.

Ненад Милошевић

  account_circle

  email

  mode_edit

  phone

  *Књигу шаљемо на вашу адресу коју сте унели у формулару при поруџбини.
  *Плаћање се врши поузећем.
  *На цену књиге се додаје цена поштарине.