Sabrana dela (treći tom)

О аутору: Aleksandar Ristović
Едиција: Kapital
ИСБН: 978-86-7931-823-7
Формат: велики
Писмо: latinica
Година издања: 2021.
Цена: 2500 RSD

О књизи:

BELEŠKA O PRIREĐIVANJU

Treći tom sabranih dela Aleksandra Ristovića obuhvata roman Trčeći pod drvećem (Prosveta, Beograd, 1970), knjigu pesama u prozi Pisma sanjalici (Nolit, Beograd, 1972), posthumno objavljenu esejistiku Mali eseji (Nolit, Beograd, 1995), potom pesme iz zaostavštine sakupljene u knjizi Pesme 1984–1994 (Nolit, Beograd, 1995), kao i sve ostale dostupne pesnikove tekstove (pesme, prikaze, eseje, beleške, intervjue), koji nisu ušli ni u jednu objavljenu knjigu. Knjige objavljene za pesnikova života (Trčeći pod drvećem i Pisma sanjalici), jednako kao i one koje su izašle posle smrti (Mali eseji i Pesme 1984–1994) ovde su donete prema navedenim, jedinim izdanjima, i date su bez ikakvih izmena. Ovo se pre svega odnosi na knjige iz zaostavštine, koje je, kako je naknadnom proverom utvrđeno, savršeno uzorno, dosledno poštujući autorsku poslednju volju, priredila Milica Nikolić zajedno s pesnikovom suprugom Ljubinkom.

Sve pesme koje se nalaze u odeljku „Iz periodike“ prikupio je i priložio Marko Avramović. Među njima je i nekoliko pesama koje nisu popisane u knjizi Svetiljka za Aleksandra Ristovića: prilozi za bibliografiju: 1950–2011 (2012), koju je priredila Olivera Nedeljković. Ova, do sada najiscrpnija Ristovićeva bibliografija bila je inače osnovni izvor za tekstove koji su ostali izvan knjiga. Pregledanjem časopisa s kojima je Ristović sarađivao, Marijana Jelisavčić i Milena Graovac pronašle su još nekoliko tekstova, koji u navedenoj bibliografiji nisu bili zabeleženi. Treba napomenuti da se izvestan broj ovih pesama i tekstova ne nalazi ni u pesnikovoj arhivi/zaostavštini, što može, makar u određenoj meri, svedočiti o odnosu koji je prema njima imao. U (rukopisnoj) zaostavštini je, međutim, ostalo nekoliko pesama iz najranijeg perioda pesnikovog stvaralaštva, kao i beležnica, s kratkim, retko kad dužim od jedne rečenice, komentarima rukopisa koje je kao urednik dobijao. Bez obzira na to što njihov ukupan obim ne bi prešao desetak stranica našeg izdanja, kako se radi o velikom pesniku, svaki tekst, pa tako i ovi pomenuti, jeste barem donekle zanimljiv, ali poštujući želju pesnikove ćerke Ane Ristović, te su pesme i beleške u ovom izdanju izostavljene.

Podrazumeva se da su svi tekstovi ovde preneti bez ikakvih izmena, osim ispravljanja očiglednih grešaka i najminimalnijeg usklađivanja s pravopisom. Upravo u vezi s tim, ovde se navodi uočen propust iz drugog toma Sabranih dela: u pesmi „Đavo“ iz knjige Praznik lude, na strani 310. našeg izdanja, u jedanaestom stihu stoji: „ovo ovde je bila sova“, a treba: „ovo ovde je bila soba“. Greška se pojavila u prvom, Prosvetinom izdanju, pa je odatle preneta i u Sabrana dela, a uočena je naknadnom proverom rukopisa. Moguće, a u poslovima ovog obima i neizbežne greške, koje, verovatno, postoje i u našem izdanju, ostaju budućim priređivačima da ih isprave.

M. Č.

  account_circle

  email

  mode_edit

  phone

  *Књигу шаљемо на вашу адресу коју сте унели у формулару при поруџбини.
  *Плаћање се врши поузећем.
  *На цену књиге се додаје цена поштарине.