This is my archive

Пут у Лилипут

Пета песникова књига Пут у Лилипут у себи тематски и мотивски сабира искуства и поступке књига насталих пре књиге Дунавска. Фрагменти, фрактали, фразе, слике и….

Детаљније
Кругови самоће

…Sada je u prevodu na srpski jezik prvi put predstavljen značajan deo opusa Petra Semoliča, ovog ne previše eksponiranog pesnika, u gipkom i znalačkom prevodu….

Детаљније
Одрешења

U Štegerovom romanu uspešno se prepliću mašta i ironija, triler i fantastika, stvarnost današnjice i kritički otklon prema njoj, humor i oštrica statire, ljubavna priča….

Детаљније
„Ко изусти утешну реч, издајник је“

Приче у збирци „Ко изусти утешну реч, издајник је“ посвећене су Фрицу Бауеру, немачком Јеврејину, прогоњеном и мученом у концентраци­оном логору за време нацистичког режима, који је….

Детаљније
Секвоја

Нешто мучно, злослутно, неудобно и зазорно избија из стихова нове књиге Енеса Халиловића Секвоја. Шта производи такав утисак? Насловљена према највишем, најдужем, најширем и најдуговечнијем….

Детаљније
Одбијање раја

У Гилбертовим песмама које сматрамо посебно успелим, конкретно није тек полазиште ка ултимативној сфери апстрактног, него уједно и циљ. Иако је Гилбертова интелигенција, по сведочењу….

Детаљније
Повест о телу

Модерни образовни роман одувек је почињао као повест о телу и телесним процесима: на почетку Прустовог Трагања јунак тоне у сан; Кишова Башта, пепео почиње….

Детаљније
Уради сам

Синтагма „собна митологија“ присутна је у Алексићевој поезији од најранијих песама (укључујући и наслов четврте збирке) и, по речима самог песника, спада у метафоре које….

Детаљније
Аутобиографија Црвеног

Аутобиографија Црвеног развија се у атмосфери игривих и наизглед произвољних веза између антике и модерности, којима се потискује линеарност историјске рецепције, њених општих места и….

Детаљније
Нема пријатеља осим планина: записи из затвора Манус

Нема пријатеља осим планина: записи из затвора Манус јесте књига мемоара која је у савезној аустралијској држави Викторији 2019. године добила Премијерову награду за књижевност,….

Детаљније
Поткожне тетоваже

Братство, једнакост, слобода – тим редом бих послагао кључне појмове и темељне вриједности Еријевог назора на свијет и свјетовног ангажмана, што можемо очитавати и у….

Детаљније
Сизиф победник

Сизиф победилац представља избор текстова из две књиге Јежија Јарњевича, истакнутог пољског песника, преводиоца, критичара и историчара књижевности, професора и предавача енглеске књижевности на Универзитету….

Детаљније